
«Կեղծ» հաց պատրաստելու ուղիները Գազայում՝ սովի պայմաններում
Իսրայելի գործողությունների հետևանքով, երբ սնունդը Գազայում սպառվեց, բազմաթիվ ընտանիքներ ստիպված եղան գտնել եղանակներ՝ մնացած փոքր քանակի մթերքն ավելի երկար օգտագործելու և բացակայող բաղադրիչները փոխարինելու համար. գրում է Al Jazeera-ն:
Գազայի բնակիչները սկսել են նոր բաղադրատոմսեր փորձել: Երբ ցորենի ալյուրն ամբողջությամբ վերջացավ, մարդիկ սկսեցին մակարոն օգտագործել հաց թխելու համար։ Հացը տեղական սննդակարգի առանցքային մասն է, իսկ շուկաներում այլ մթերք՝ մրգեր, բանջարեղեն, միս կամ կաթնամթերք, չկա։
Սկզբում մակարոնով պատրաստված հացը հաջողվեց․ համը գուցե նույնը չէր, բայց բավարար էր սնվելու համար։ Սակայն քանի որ ավելի ու ավելի շատ ընտանիքներ դիմում էին այս մեթոդին, մակարոնն ավելի ուշ թանկացավ ու դարձավ դժվար գտնվող պարեն, ինչպես՝ ալյուրը։
Հուլիսին Գազայի բնակիչները ստիպված եղան նոր տարբերակ փնտրել․ սկսեցին ոսպից ալյուր ստանալ ու փորձել հաց թխել։ Բայց ոսպից ստացված խմորը շատ դժվար էր հունցվում, իսկ համը տհաճ էր ու հեռու հացի բնական համից։ Դրանով թխած հացը հաջորդ օրն ավելի էր կարծրանում ու գրեթե անհնար էր ուտել։
Որպեսզի դրա համը մի փոքր տանելի դառնա, մարդիկ տաքացնում էին կրակի վրա և ուտում տեղական ավանդական համեմունքի խառնուրդով, որը սովորաբար պատրաստվում է տապակած ցորենից ու համեմունքներից։ Սակայն այժմ այն ևս փոխարինվում է ոսպով։
Գազայի բնակիչները նշում են, որ ստիպված են ուտել հաց, որը պատրաստված է ոսպից ու լցոնված է կրկին ոսպից պատրաստված համեմունքով:
Քաղաքում մի ընտանիք փորձել էր երեխաների համար հատուկ «բուրգեր» պատրաստել՝ օգտագործելով պահածոյացված միս և ոսպ։ Հացը փոխարինել են սովորական բարակ հացով, իսկ բուրգերի համը և կառուցվածքը զգալիորեն տարբերվում էին սովորական բուրգերից։
Ընտանիքը նաև փորձել է պատրաստել միջանկյալ փոքրիկ ուտելիքներ՝ շոկոլադային սպրեդ հալվայից, կեղծ չիպսեր մակարոնից, և սոյայի հատիկներ՝ որպես ընկույզի փոխարինող։
Սովորական սնունդը շարունակում է մնալ լենտիլ (lենտիլը փոքր հատիկավոր դաղձ է, որը հաճախ ուտում են որպես սպիտակուցի աղբյուր), մակարոն և սոյա, որոնք նախկինում հասանելի էին օգնության փաթեթներում, բայց հիմա արդեն հազվադեպ են հանդիպում և թանկ են։